FAQ

 

Vad väger kajakerna?
  AirFrame 1-personers modellen väger 16 kg. AirFrame Convertible väger 25 kg.

 

Hur lång tid tar det att pumpa upp en kajak?
  Det tar ca 5 minuter.

 

Hur stabil är kajaken och hur lätt är det att paddla? 
 Kajaken är mycket stabil eftersom luftkamrarna är placerade längs kajakens kanter. Kajakerna är lätta att paddla och även mycket lätta att stiga i och ur. Detta gäller även för nybörjare.

 

Vad är kajakernas bärighet?  AirFrame 1-personers kajaken har en bärighet på 135 kg. Läs mer under varje produkt.

 

Var kan man paddla med kajakerna?
  På grund av kajakernas stora stabilitet kan de paddlas både längs kusterna och på fjordar, sjöar, åar och kanaler.

 

Hur säkra är kajakerna? 
Kajakerna är mycket säkra, bland annat för att de innehåller flera oberoende luftkamrar. Även utan luft i huvudkamrarna håller kajakerna sig således flytande.

Kajakerna är mycket stabila och är svåra att kantra med. Det medföljer en bruksanvisning samt generella säkerhetsanvisningar för kajak-paddling. Dessa ska man sätta sig in i före bruk.

 

Kan det gå hål i kajaken? 
Kajakerna består av luftkamrar som är omgivna av ett däck i ett kraftigt, slitstarkt, armerat material. Luftkamrarna är därför mycket bra skyddade mot exempelvis vassa stenar.

Skulle det ändå gå hål i enluftkammare, är det lätt att laga hålet med medföljande reparationsset.

 

Hur packas kajakerna ihop? 
Sätena tas ut, kajerna töms på luft och kajaken viks ihop och läggs i den medföljande väskan. Det tar ca 5 minuter.

 

Hur är riktningsstabiliteten? 
Kajakerna är mycket rätningsstabila. De är designade att ligga djupt i vattnet, har en fena på undersidan och skär vattnet skarpt p.g.a. inbyggda styva formar i för- och akterparti (aluminiumform i AirFrame modellen)

 

Hur snabba är kajakerna? 
Kajakerna är förhållandevis breda och därför något långsammare än mer traditionella “hårda” tur- och havskajaker. I gengäld är de mycket stabilare och lättare att paddla.

AirFrame modellen är snabb på grund av dess inbyggda aluminiumform i för- och akterparti, vilket får den att skära vattnet mycket effektivt.

 

Hur mycket påverkas kajakerna av vind? 
Kajakerna är designade till att ligga förhållandevis djupt i vattnet för att minimera vindpåverkan. Kajakerna har därför en relativt begränsad vinddrift.

 

Hur mycket bagage kan man ha med? 
Kajakerna kan lastas till den angivna bärigheten.  På AirFrame modellen kan man lasta både fram och bakom sätet samt ovanpå däcket.